Kom i gang med tidsstyring og tankekart

Forrige uke så vi på tankekart i artikkelen Tankekart – en veiviser til struktur og kreativitet. Denne uken ser vi litt på hva de i praksis gjør og gir deg noen eksempler på verktøy du kan teste ut.

Hvis du vil prøve tankekart som tidsstyringsmetode isteden for oppgaver i Outlook, OmniFocus eller Asana, trenger det ikke nødvendigvis å bli veldig komplisert eller omfattende. Snarere tvert i mot; jo enklere du klarer å holde strukturen og jo færre kart du bruker, jo enklere er det å holde oversikt.

Test ut hjemmeoppgaver
Lag for eksempel ett kart med grener for ting du skal huske på jobb og hjemme. Bruk dette ene kartet til å samle alle prosjekter og oppgaver – men husk alltid å sette opp deadlines i kalenderen og å blokke ut perioder for å få unna det som tar tid.

I tillegg til dette ene kartet bruker du ett til, som funger som to do-listen din. Den kan du organisere etter prosjekter, for eksempel «Pusse opp badet» eller «Organisere seminar» – eller du kan dele den opp i ukedager og plassere oppgaver i strukturen der du planlegger å få noe gjort. På denne måten vil du også raskt se om noen dager blir overbooket, bare ved å kikke på mengden oppgaver.

Avanserte kart
Skal du bli enda mer avansert deler du opp hovedtankekartet ditt i to, jobb og hjemme, opererer med oddetall- og partallsuker og planlegger 14 dager frem i tid, fargekoder oppgaver etter hvor lang tid de tar eller hvor du kan gjennomføre dem – og lager egne kart for store prosjekter.

Og før du vet ord av det går du i fella som mange nybegynnere faller i – de bruker mer tid på å vedlikeholde strukturen enn på å få ting gjort.

Hvis du vil lese mer om tankekart, kreativitet og metoder kan du kikke på ”Using Mind Mapping to Effectively Solve Problems”, ”Improve Creative Thinking and Accomplish Whole Brain Thinking» av Duncan Taylor eller ”GRASP” av ThinkBuzan-sjefen Chris Griffiths.

Mindomo er utviklet av et lite firma i Timisoara, Romania, og et godt eksempel på at det ikke lenger spiller så stor rolle hvor i verden du befinner deg. Markedet er bare ett klikk unna. Mindomo er det enkleste av disse tre tankekart-verktøyene, med et lettfattelig grensesnitt og begrenset funksjonalitet. Du kan lagre kartene lokalt eller på nett, samarbeide med andre – og du kan fortsette å bruke en gratis versjon også etter at prøveperioden er over.

ThinkBuzan er alle tankekarts mor – eller far. Tony Buzan er briten som påstår at han har oppfunnet tankekartet – på tross av at visuelle, ikke-lineære fremstillinger av informasjon er noe som har vært brukt i flere tusen år. ThinkBuzan sitt verktøy legger stor vekt på det visuelle, med sterke farger, symboler og et utpreget kreativt grensesnitt. Løsningen finnes for PC, Mac, iPad og iPhone. Gratis prøveversjon.

MindManager fra Mindjet er nok den løsningen som treffer næringslivet best. Delvis på grunn av en mer ryddig «business-look” i grensesnittet, men også fordi MindManager de siste årene har jobbet mye med Microsoft Office-integrasjon og med å utvikle konkrete kart som skal kunne brukes til prosjektledelse og styring av komplekse prosesser. Office-integrasjonen gjør at du kan importere forhåndsdefinerte elementer fra en SharePoint-side, du kan hente inn alle dagens oppgaver fra Outlook eller generere et tankekart av en mappe med eposter. Denne løsningen er tilgjengelig for PC, Mac og iPad. Gratis prøveversjon.