Duger iPaden til jobb?

Da iPaden kom delte folk seg i to leire, en entusiastisk gjeng og en annen gjeng som mer eller mindre avfeide iPaden som arbeidsverktøy. Etter et halvt år med iPad så befinner jeg meg et sted på midten.

Det er ikke til å komme unna at om skal gjøre mye skrivearbeid, så er det mer behagelig å jobbe med et skikkelig tastatur. Men det er mye jobb man gjør som ikke handler om å skrive. Da kommer disse appene godt med!

iA Writer
Apple sørget for at det var mange apper tilpasset profesjonell bruk da de lanserte, blant annet deres konkurrenter til Office-pakka, slik som Pages, Keynote og lignende. Jeg har dessverre hatt litt blandede opplevelser med disse. De har ikke full funksjonalitet og kan tulle til formateringen i dokumentene. Jeg har også opplevd at dokumenter blir korrumpert og ødelagt.

Det tryggeste er derfor å bruke en av de mange skriveprogrammene som synkroniserer med skyen. En av de lekreste er iA Writer, som synkroniserer med Dropbox og gjør det lett å fokusere på det å faktisk få skrevet noe. Filformatet er .txt-filer som kan åpnes i alle typer tekstbehandlingsprogrammer.

PDF Highlighter
Dette er en favoritt jeg fant som student. Har du haugevis av rapporter eller bøker du burde lese, men solen skinner? Sørg for å få filene i en PDF. Appen PDF Highlighter lar deg markere tekst, gjøre notater og lage krusseduller i PDFene dine – i et format som også er lesbart på datamaskinen din. Ikke minst kan du søke både i selve PDFen og i notatene du har gjort.

Merk at også stadig mer faglitteratur er tilgjengjelig i ulike digitale formater.

Handoff
Noen gang sittet foran datamaskinen og lest noe, og så må du løpe av gårde til et møte eller for å hente i barnehagen? Handoff er et lite program som ligger i nettleseren din, og du kan installere det på iPhonen og iPaden. Når du da i nettleseren trykker på Handoff-knappen, så sendes nettsiden til en av dingsene dine, så kan du fortsette der du slapp.


Hva slags jobb gjør du på iPaden?
Etter et halvt år med iPaden er det fortsatt slik at det oftere er en liten laptop og ikke iPaden som trekkes frem når jeg skal jobbe. Det beste jeg vet er egentlig at iPaden lar meg sitte ute i sola og lese og jobbe digitalt, takket være en ganske lyssterk skjerm. Men utover det, er den stort sett et leketøy for meg. Surfing, lesing og Facebook. En løsning er å gå til investering av et tastatur, men da kan man kanskje likegjerne skaffe seg en bærbar?

Bruker du iPaden til jobb?

ipad keyboard

 • http://www.facebook.com/bunners Bjørn Unnersaker

  Har iPad-en med meg til og fra jobb hver dag. Har aldri mer med meg bærbar pc på møter eller konferanser. Nå tar jeg heller notater med iPad-en. Brukes ellers, sammen med mobil, til kalender, web og e-post. Bruker av og til Logmein Ignition for å fjernstyre min kontor-pc, når jeg trenger tilgang til fagsystemer. Mvh Bjørn Unnersaker, redaktør, PC World Norge & Macworld.no.

  • http://netliferesearch.com/om/ida/ Ida Aalen

   Hvor fornøyd er du med tastaturet på iPaden da? Eller har du fysisk tastatur i tillegg?

   Jeg skriver så fort på vanlig tastatur at jeg tror det er der bøygen er for meg. Litt vanskelig å skrive touch på iPad!

 • http://www.facebook.com/bunners Bjørn Unnersaker

  Har iPad-en med meg til og fra jobb hver dag. Har aldri mer med meg bærbar pc på møter eller konferanser. Nå tar jeg heller notater med iPad-en. Brukes ellers, sammen med mobil, til kalender, web og e-post. Bruker av og til Logmein Ignition for å fjernstyre min kontor-pc, når jeg trenger tilgang til fagsystemer.

  • http://idaaalen.wordpress.com Ida Aalen

   Hvor fornøyd er du med tastaturet på iPaden da? Eller har du fysisk tastatur i tillegg?

   Jeg skriver så fort på vanlig tastatur at jeg tror det er der bøygen er for meg. Litt vanskelig å skrive touch på iPad!

 • http://twitter.com/sesilie Sesilie Halland

  Fin sak Ida. Skal teste ut iAWriter, høres lovende ut. Selv bruker jeg iPaden lite på/til jobb, men bruker kun den på konferanser o.l. Og det fungerer egentlig veldig bra. Har det jeg trenger der og da. Har stort sett notert i Evernote, som fungerer helt greit. 

  • http://netliferesearch.com/om/ida/ Ida Aalen

   I teorien så er Evernote helt nydelig. Men jeg har aldri blitt helt venn med Evernote, og ikke helt sikker på hvorfor.

   Tror det er ofrdi det er kronglete å formatere notatene, og at det ikke gjøres i HTML. (Tenk , også videre. Det gjør at det snakker dårlig med mye andre programmer jeg bruker)

   • http://twitter.com/sesilie Sesilie Halland

    Helt enig med deg ang Evernote. Jeg får heller ikke helt til å like det, men vet at jeg burde. 

    Akkurat som bare et sted å skrive notatene fra et foredrag e.l. fungerer det faktisk helt greit. Men det er organiseringen og brukeropplevelsen jeg sliter med.

 • http://twitter.com/sesilie Sesilie Halland

  Fin sak Ida. Skal teste ut iAWriter, høres lovende ut. Selv bruker jeg iPaden lite på/til jobb, men bruker kun den på konferanser o.l. Og det fungerer egentlig veldig bra. Har det jeg trenger der og da. Har stort sett notert i Evernote, som fungerer helt greit. 

  • http://idaaalen.wordpress.com Ida Aalen

   I teorien så er Evernote helt nydelig. Men jeg har aldri blitt helt venn med Evernote, og ikke helt sikker på hvorfor.

   Tror det er ofrdi det er kronglete å formatere notatene, og at det ikke gjøres i HTML. (Tenk , også videre. Det gjør at det snakker dårlig med mye andre programmer jeg bruker)

   • http://twitter.com/sesilie Sesilie Halland

    Helt enig med deg ang Evernote. Jeg får heller ikke helt til å like det, men vet at jeg burde. 

    Akkurat som bare et sted å skrive notatene fra et foredrag e.l. fungerer det faktisk helt greit. Men det er organiseringen og brukeropplevelsen jeg sliter med.

 • http://fgraver.wordpress.com/ fgraver

  Mine fortrukne verktøy er ganske like, ser jeg.  Til dokumenter bruker jeg DocToGo.  Opplever den som stabil og god og liker at jeg kan jobbe med både .doc og .xls. Litt minus fordi den er lite elegant, men den integrer i alle fall med Drop Box.  Til PDFer bruker jeg GoodReader. Den siste versjonen er blitt veldig bra. Har ikke prøvd PDF Highlighter, men liker GoodReader bedre enn iAnnotate PDF, en annen konkurrent. Handoff må jeg prøve; her bruker jeg ReadItLater som jeg synes er fantastisk bra.  Har  appen både til iPad, Android mobil, og bruker utvidelsen i Firefox på to forskjellige maskiner – de synkroniseres sømløst.

  Ellers er det en app jeg bruker mest av alle: Notes Plus. Det er verken mer eller mindre enn en digital papirblokk, og sammen med en AluPen stysus har den gjort at jeg ikke lenger behøver å ha med meg papir når jeg skal skrive notater.

  • http://netliferesearch.com/om/ida/ Ida Aalen

   Apropos notatprogrammer så har jeg veldig sansen for AwesomeNote.

   Har ikke fått synkroniseringen til å fungere så bra, men selve appen er nydelig i bruk

 • http://fgraver.wordpress.com/ Anonym

  Mine fortrukne verktøy er ganske like, ser jeg.  Til dokumenter bruker jeg DocToGo.  Opplever den som stabil og god og liker at jeg kan jobbe med både .doc og .xls. Litt minus fordi den er lite elegant, men den integrer i alle fall med Drop Box.  Til PDFer bruker jeg GoodReader. Den siste versjonen er blitt veldig bra. Har ikke prøvd PDF Highlighter, men liker GoodReader bedre enn iAnnotate PDF, en annen konkurrent. Handoff må jeg prøve; her bruker jeg ReadItLater som jeg synes er fantastisk bra.  Har  appen både til iPad, Android mobil, og bruker utvidelsen i Firefox på to forskjellige maskiner – de synkroniseres sømløst.

  Ellers er det en app jeg bruker mest av alle: Notes Plus. Det er verken mer eller mindre enn en digital papirblokk, og sammen med en AluPen stysus har den gjort at jeg ikke lenger behøver å ha med meg papir når jeg skal skrive notater.

  • http://idaaalen.wordpress.com Ida Aalen

   Apropos notatprogrammer så har jeg veldig sansen for AwesomeNote.

   Har ikke fått synkroniseringen til å fungere så bra, men selve appen er nydelig i bruk

 • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t540672/ Tom-Tom Erik Isaksen

  Har nå hatt iPad i godt og vel et år, og jeg har til gode å bruke den på jobben. Som arbeidsverktøy har jeg der i mot brukt den flitting, men da i forhold til musikkproduksjon.

  Så hvorfor bruker jeg den ikke til jobb? Det er ikke tilrettelagt godt nok for verktøy utenom det bedriften tillater. Ingen adgang til internt nett, ukompatible formater, begrensede rettigheter til å installere programvare. Listen er lang. Dette er et veldig vanlig problem for store bedrifter, og jeg har full forståelse for de sikkerhetsmessige årsakene bak – men, hvorfor kan jeg ikke bruke de verktøyene jeg selv vil, som gir meg mest rom for å jobbe produktivt?

 • Tom-Tom Erik Isaksen

  Har nå hatt iPad i godt og vel et år, og jeg har til gode å bruke den på jobben. Som arbeidsverktøy har jeg der i mot brukt den flitting, men da i forhold til musikkproduksjon.

  Så hvorfor bruker jeg den ikke til jobb? Det er ikke tilrettelagt godt nok for verktøy utenom det bedriften tillater. Ingen adgang til internt nett, ukompatible formater, begrensede rettigheter til å installere programvare. Listen er lang. Dette er et veldig vanlig problem for store bedrifter, og jeg har full forståelse for de sikkerhetsmessige årsakene bak – men, hvorfor kan jeg ikke bruke de verktøyene jeg selv vil, som gir meg mest rom for å jobbe produktivt?

 • http://www.fosseng.info/ Hans Petter Fosseng

  Er forsåvidt en fersk iPad-bruker, men så langt ser det i hvert fall ut til at jeg til en viss grad vil bruke den i jobbsammenheng framover. Først og fremst er nettbrettet nyttig på foredrag, kurs og konferanser, samt eksterne møter. Blant annet har jeg blitt en fast Evernote-bruker i løpet av høsten, noe jeg synes fungerer godt til kjappe notater og tanker i slike settinger. Og at alt innhold er synkronisert uavhengig av hvilken dings du bruker og at du enkelt kan dele notater med andre, er opplagt smart. Ser også nytten ved å ta bilder direkte fra Evernote, f.eks. kloke ting som er skrevet ned på whiteboardtavler. Evernote fungerer også godt på reise, anbefaler i så fall betalversjonen som støtter offline-lagring. For øvrig er en Twitter-app både morsomt og nyttig til å kunne følge med på nyhetsstrømmen og tvitre selv under konferanser o.l. Den innebygde e-postappen er også grei å ha når du ikke sitter foran pcen på kontoret.

  Savner dog en ting jeg ikke har greid å finne ut av så langt: Hvordan kan jeg bruke Google Calendar på en enkel måte på iPad? Har flere GC-kalendere til ulike formål i sving, så det er kun Safari som gir full oversikt. Tips?

 • http://www.fosseng.info/ Hans Petter Fosseng

  Er forsåvidt en fersk iPad-bruker, men så langt ser det i hvert fall ut til at jeg til en viss grad vil bruke den i jobbsammenheng framover. Først og fremst er nettbrettet nyttig på foredrag, kurs og konferanser, samt eksterne møter. Blant annet har jeg blitt en fast Evernote-bruker i løpet av høsten, noe jeg synes fungerer godt til kjappe notater og tanker i slike settinger. Og at alt innhold er synkronisert uavhengig av hvilken dings du bruker og at du enkelt kan dele notater med andre, er opplagt smart. Ser også nytten ved å ta bilder direkte fra Evernote, f.eks. kloke ting som er skrevet ned på whiteboardtavler. Evernote fungerer også godt på reise, anbefaler i så fall betalversjonen som støtter offline-lagring. For øvrig er en Twitter-app både morsomt og nyttig til å kunne følge med på nyhetsstrømmen og tvitre selv under konferanser o.l. Den innebygde e-postappen er også grei å ha når du ikke sitter foran pcen på kontoret.

  Savner dog en ting jeg ikke har greid å finne ut av så langt: Hvordan kan jeg bruke Google Calendar på en enkel måte på iPad? Har flere GC-kalendere til ulike formål i sving, så det er kun Safari som gir full oversikt. Tips?

 • Espen S-dal

  Artig å se at du publiserte dette samme dag som jeg holdt foredrag på Åpen Fagdag på Universitetet i Stavanger om iPad i hverdagsbruk. 🙂

  Og mitt tema var det som også er min erfaring med iPad – at den var ennå mer praktisk enn jeg hadde forventet.
  Jeg gikk ut fra at det ville være kult, morsomt, artig med hensyn til spill, kreativitet og alle de tingene der. Det som har vært en positiv overraskelse og opplevelse, er hvor praktisk iPad’en har vist seg i jobbsammenheng.

  For ikke å gjengi alt jeg pratet om igår (presentasjonen kan leses her: http://goo.gl/Kkxpc ), kan jeg kort nevne:
  – Notater gjøres nå på brettet (iA Writer eller WriteRoom – begge er fine å skrive i, synkroniserer via Dropbox og/eller iCloud og WriteRoom lar deg også lage mapper).
  – Bruker Evernote som utklipps-/dag- og «diversenotaterbok»
  – Bruker iWork for iPad, QuickOffice og PDF Expert til hånderting av tilsammen alt av dokumenter (foretrekker Keynote til PowerPointfiler, PDF Expert til PDF’er (lar deg understreke, «gule ut» osv.))
  Når det gjelder sky-løsninger, har jeg opplevd følgende programmer som praktiske:
  – Citrix (får opp Windows7 desktop fra jobb og kan faktisk åpne en rekke windowsprogrammer fra jobb, samt får adgang til mitt dokumentområde)
  – Dropbox, iCloud (flytende synkronisering mellom Apples iWork, bilder ++) og Box.net. Opplever nok Dropbox som nesten uvurderlig i en trådløs hverdag.

  I tillegg har jeg selvsagt en del annet kjekt (har sluttet å betale blodpris til Narvesen for ulike tidsskrifter f.eks….) 🙂

  På reiser har jeg ennå med en bærbar, spesielt hvis jeg vet jeg skal notere i timesvis, for ikke å si dagesvis, fordi det er behageligere å skrive på et vanlig tastatur når jeg skal skrive mye. Når det er sagt, så er jeg meget overrasket over størrelsen og funksjonaliteten til tastasturet på iPad – skriver faktisk både raskt og greit (og det noe «grovere» tastaturet er noe av det jeg ikke ble komfortabel med i Android på Samsung). Skriver til vanlig høvelig raskt og at jeg kan touch hjelper også i forhold til iPad-tastaturet, selv om jeg er enig i at det ikke tilsvarer et vanlig tastatur.

  Kort oppsummert – brettet har «vokst» hos meg og jeg har sjelden med papir i møter lenger. På «padda» gjør jeg notater i møtet, jeg åpner møtedokumentene og har jeg glemt dem, kan jeg via skyen eller ved å åpne eposten jeg fikk dem tilsendt i, laste dem ned der og da.
  Jeg har valgt å ha både 3G og WiFi, noe jeg finner umåtelig praktisk – trådløs hvorsomhelst og nårsomhelst (iPhone- eiere kan strengt tatt klare seg uten 3G – kan bruke iPhone’n som «Personal Hotspot»).
  Liten ting til slutt – økt bruk av brettet i jobbsammenheng har gjort at jeg også er blitt ennå mer sikkerhetsbevisst og har satt passord eller pin-kode på alle programmer som åpner for det, samt på brettet. Viktig å tenke på «enn om man mistet det».

  Og for å huske alle passord (jeg bruker ikke samme 4-tegns passord overalt…), bruker jeg 1Password – et glimrende program (fås til iPad, iPhone, Mac, PC, Android og snakker med de fleste nettlesere) som jeg nå ikke skjønner at jeg klarte meg uten. 🙂
  https://agilebits.com/onepassword

  Vennlig hilsen,
  Espen Skjoldal

 • Anonym

  Artig å se at du publiserte dette samme dag som jeg holdt foredrag på Åpen Fagdag på Universitetet i Stavanger om iPad i hverdagsbruk. 🙂

  Og mitt tema var det som også er min erfaring med iPad – at den var ennå mer praktisk enn jeg hadde forventet.
  Jeg gikk ut fra at det ville være kult, morsomt, artig med hensyn til spill, kreativitet og alle de tingene der. Det som har vært en positiv overraskelse og opplevelse, er hvor praktisk iPad’en har vist seg i jobbsammenheng.

  For ikke å gjengi alt jeg pratet om igår (presentasjonen kan leses her: http://goo.gl/Kkxpc ), kan jeg kort nevne:
  – Notater gjøres nå på brettet (iA Writer eller WriteRoom – begge er fine å skrive i, synkroniserer via Dropbox og/eller iCloud og WriteRoom lar deg også lage mapper).
  – Bruker Evernote som utklipps-/dag- og «diversenotaterbok»
  – Bruker iWork for iPad, QuickOffice og PDF Expert til hånderting av tilsammen alt av dokumenter (foretrekker Keynote til PowerPointfiler, PDF Expert til PDF’er (lar deg understreke, «gule ut» osv.))
  Når det gjelder sky-løsninger, har jeg opplevd følgende programmer som praktiske:
  – Citrix (får opp Windows7 desktop fra jobb og kan faktisk åpne en rekke windowsprogrammer fra jobb, samt får adgang til mitt dokumentområde)
  – Dropbox, iCloud (flytende synkronisering mellom Apples iWork, bilder ++) og Box.net. Opplever nok Dropbox som nesten uvurderlig i en trådløs hverdag.

  I tillegg har jeg selvsagt en del annet kjekt (har sluttet å betale blodpris til Narvesen for ulike tidsskrifter f.eks….) 🙂

  På reiser har jeg ennå med en bærbar, spesielt hvis jeg vet jeg skal notere i timesvis, for ikke å si dagesvis, fordi det er behageligere å skrive på et vanlig tastatur når jeg skal skrive mye. Når det er sagt, så er jeg meget overrasket over størrelsen og funksjonaliteten til tastasturet på iPad – skriver faktisk både raskt og greit (og det «grove» og etter min erfaring dårlige tastaturet er noe av det som slo meg først med Andrioid på Samsung).

  Kort oppsummert – brettet har «vokst» hos meg og jeg har sjelden med papir i møter lenger. På «padda» gjør jeg notater i møtet, jeg åpner møtedokumentene og har jeg glemt dem, kan jeg via skyen eller ved å åpne eposten jeg fikk dem tilsendt i, laste dem ned der og da.
  Jeg har valgt å ha både 3G og WiFi, noe jeg finner umåtelig praktisk – trådløs hvorsomhelst og nårsomhelst (iPhone- eiere kan strengt tatt klare seg uten 3G – kan bruke iPhone’n som «Personal Hotspot»).
  Liten ting til slutt – økt bruk av brettet i jobbsammenheng har gjort at jeg også er blitt ennå mer sikkerhetsbevisst og har satt passord eller pin-kode på alle programmer som åpner for det, samt på brettet. Viktig å tenke på «enn om man mistet det».

  Og for å huske alle passord (jeg bruker ikke samme 4-tegns passord overalt…), bruker jeg 1Password – et glimrende program (fås til iPad, iPhone, Mac, PC, Android og snakker med de fleste nettlesere) som jeg nå ikke skjønner at jeg klarte meg uten. 🙂
  https://agilebits.com/onepassword

  Vennlig hilsen,
  Espen Skjoldal